Γιατί να αλλάξω τα παλιά κουφώματα μου;

Μία από τις βασικές εργασίες στην ανακαίνιση του σπιτιού μας είναι η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων, με νέας τεχνολογίας, ενεργειακά κουφώματα.

Το παρακάτω άρθρο, έχει σκοπό να σας ενημερώσει για τα ενεργειακά οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τον χώρο διαβίωσής σας, αλλά και για την «τσέπη» σας. Όταν αποφασίσετε να αλλάξετε τα παλιά σας κουφώματα με νέα σύγχρονης τεχνολογίας κουφώματα, αλλά και να μάθετε πολλά ακόμη «μυστικά» που θα πρέπει να γνωρίζεται, πριν αποφασίσετε να προβείτε σε μία τέτοια «επένδυση».


Θερμομόνωση

Η αντικατάσταση κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα συμβάλουν στη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι η θερμομόνωση και η ηχομόνωση του κτιρίου μας.

Έτσι, η θερμομόνωση του σπιτιού μας είναι η πρώτη και η πιο βασική ανάγκη για τη προτίμηση νέας γενιάς κουφωμάτων

Τα ενεργειακά κουφώματα δεν επιτρέπουν τη μεταφορά της θερμότητας από και προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ανάγκες του χώρου σε θέρμανση και ψύξη. Δηλαδή τα ενεργειακά κουφώματα συμβάλουν στη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Αφού ελαχιστοποιούν τις θερμικές απώλειες που υπάρχουν στο κτίριο.


Ηχομόνωση

Η ηχομόνωση αποτελεί το δεύτερο βασικό λόγο για να προτιμήσετε την άμεση αντικατάσταση των παλιών σας κουφωμάτων.

Τα παλαιού τύπου κουφώματα κυρίως με μονούς υαλοπίνακες δεν παρέχουν καμία απολύτως ηχομόνωση. Όσοι έχουν ζήσει σε σπίτια με τέτοια κουφώματα θα θυμόσαστε σίγουρα ότι και ο παραμικρός θόρυβος από το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται άμεσα αντιληπτός, στο εσωτερικό του σπιτιού.

Σε αντίθεση με τα νέα κουφώματα με ενεργειακούς υαλοπίνακες, που διαθέτουν διπλούς ή και τριπλούς υαλοπίνακες. Δημιουργώντας έτσι την απαραίτητη ηρεμία που έχουμε ανάγκη καθημερινά.


Αλλαγή κουφωμάτων

Η αλλαγή κουφωμάτων, είναι μία από τις βασικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας. Όπως προβλέπεται και από το σχετικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Ο όρος «αντικατάσταση κουφώματος» αναφέρεται σε όλες τις εργασίες που χρήζουν να γίνουν για την αλλαγή ή την βελτίωση ενός υπάρχοντος τοποθετημένου κουφώματος.

Σήμερα υπάρχει εγκατεστημένος σε όλη την Ελλάδα ένας τεράστιος αριθμός κουφωμάτων. Η παλαιότητα των οποίων κυμαίνεται από 15 μέχρι και 50 έτη…

Τα συγκεκριμένα κουφώματα μπορεί τη χρονική στιγμή που τοποθετήθηκαν να ικανοποιούσαν τις ανάγκες εκείνης της εποχής. Αλλά τώρα μπορούν να θεωρηθούν στην καλύτερη περίπτωση παρωχημένα και στη χειρότερη ως επικίνδυνα.

Μέχρι και πριν από 15 χρόνια οι σύνηθες κατασκευές κουφωμάτων ήταν:

  • Ξύλινα ανοιγόμενα κουφώματα.
  • Συρόμενα αλουμινίου τύπου ΑΤ.
  • Ανοιγόμενα αλουμινίου τύπου ΑΤ.

Η τεχνολογία και οι τεχνικές γνώσεις εκείνης της εποχής, δημιούργησαν κουφώματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Όπως επίσης και στις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις.

Ο νέος τρόπος ζωής με τις απαιτήσεις που αυτός δημιούργησε, απαιτεί πλέον κουφώματα αλουμινίου με υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο και υψηλή αισθητική, στοιχεία τα οποία θα βελτιώσουν και θα στηρίξουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Λόγοι να αλλάξετε τα κουφώματα σας

Τα προς αντικατάσταση κουφώματα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία από τη φύση τους δημιουργούν έντονη την ανάγκη της αντικατάστασης. Οι λόγοι που επιβάλλουν σήμερα την αντικατάσταση των παραπάνω κατηγοριών κουφωμάτων είναι:

  1. Θερμομόνωση & εξοικονόμηση ενέργειας: Η αντικατάσταση ενός μη θερμοδιακοπτόμενου με ένα θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα έχει θεαματικές επιπτώσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα ουσιαστικά απομονώνει το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον, μη επιτρέποντας την μεταφορά θερμότητας.

    Με αυτό τον τρόπο, περιορίζεται η χρήση διατάξεων και συσκευών θέρμανσης και ψύξης. Τα αποτελέσματα είναι περισσότερο θεαματικά αν χρησιμοποιηθούν ανακλαστικοί υαλοπίνακες χαμηλής απορροφητικότητας. Με ειδικά αέρια στο διάκενο ανάμεσα στα δυο τζάμια.

  2. Ηχομόνωση: Οι σύγχρονες διατάξεις στεγάνωσης με κεντρικά και περιμετρικά ελαστικά σε συνάρτηση με διπλούς υαλοπίνακες, έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την μεταφορά του ήχου από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό της κατοικίας και το αντίστροφο.

    Στα σημερινά πολύβουα αστικά κέντρα, η ηχομόνωση αποτελεί σημαντική παράμετρο σχετική με την ποιότητα ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι πολλές φορές επιζητούμε την «απομόνωση μας» από το εξωτερικό περιβάλλον για να ηρεμήσουμε από το πιεστικό σύγχρονο τρόπο ζωής, η ηχομόνωση καθίσταται άκρως σημαντική.

  3. Ασφάλεια: Οι σύγχρονοι μηχανισμοί κίνησης και ασφάλισης των κουφωμάτων διαθέτουν κλειστικές διατάξεις. Οι οποίες προσφέρουν δυνατότητα αυξημένης ασφάλισής τους για αντικλεπτική προστασία.


Τύποι κουφωμάτων

Θα πρέπει να επιλέξετε τον τύπο των αναφερόμενων παρακάτω κουφωμάτων ή συνδυασμούς αυτών. Οι τύποι και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους έχουν ως εξής:

Κουφώματα αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν ασφάλεια και μεγάλη αντοχή. Είναι πολύ ανθεκτικά και ασφαλή, ενώ το υλικό κατασκευής τους είναι ανακυκλώσιμο. Προσφέρουν όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν τα επηρεάζει η ηλιακή ακτινοβολία, ούτε οι κλιματικές αλλαγές.

Τα κουφώματα αλουμινίου προτιμώνται ιδιαίτερα για μεγάλα ανοίγματα, λόγω της ανθεκτικής κατασκευής τους. Μειονεκτούν, ωστόσο, στο ότι είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας. Οπότε χρειάζονται την επιπρόσθετη τοποθέτηση θερμοδιακοπής, η οποία επιβαρύνει οικονομικά την αξία τους.

Συνθετικά κουφώματα

Τα συνθετικά κουφώματα είναι αρκετά οικονομικά και super θερμομονωτικά (το πλαστικό είναι κακός αγωγός της θερμότητας). Είναι πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα του αλουμινίου. Ενώ από κατασκευής είναι θερμοδιακοπτόμενα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Μετά από την αφαίρεσή τους ανακυκλώνονται εξ ολοκλήρου και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων συνθετικών προφίλ. Εξασφαλίζουν άριστη ηχομόνωση και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.


Επικοινωνήστε μαζί μας ή επισκεφθείτε μας για περισσότερες πληροφορίες

Item added to cart.
0 items - 0.00