Προστασία του κουφώματος από την διάρρηξη

Η προστασία ενός κτιρίου από την εισβολή ανεπιθύμητων επισκεπτών, υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανοίγματα που υπάρχουν προς το εξωτερικό περιβάλλον. Εφαρμόζοντας σε κάθε ένα από αυτά τα κατάλληλα κουφώματα αντιδιαρρηκτικής προστασίας. Ανάλογα με τον κίνδυνο παραβίασης που παρουσιάζει και την ανθεκτικότητα που πρέπει να επιδεικνύει.


Τα αδύναμα σημεία

Οι πόρτες εισόδου, τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες, οι γκαραζόπορτες ή και οι πόρτες της κουζίνας, πρέπει να επιτρέπουν με ελεγχόμενο τρόπο το πέρασμα του ηλίου, του φωτός, του αέρα και των προσώπων, σύμφωνα με τις επιθυμίες του χρήστη του κτιρίου.

Επομένως αντιπροσωπεύουν «τα αδύναμα σημεία» της προστασίας έναντι των διαρρηκτών. Ακόμη και όταν είναι κλειστά, λόγω της μικρότερης αντοχής τους σε σύγκριση με την τοιχοποιία του κτηρίου.

Οι κατοικίες που παραβιάζονται κάθε χρόνο αυξάνονται και οι στατιστικές δείχνουν ότι για κάθε 100 παραβιάσεις που γίνονται, οι 80 γίνονται από τα παράθυρα. Στατιστικές από αστυνομικές εκθέσεις δείχνουν ότι στις 2 από τις 10 διαρρήξεις δεν είναι απαραίτητο να έχουν χρησιμοποιηθεί εργαλεία παραβίασης σπιτιών αλλά συνήθως μπαίνουν με εύκολους τρόπους όπως από ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο ή γενικότερα μπαίνουν σε μια οικία που φαίνεται εύκολη στην πρόσβασή της και δεν έχει εμφανείς ενδείξεις προστασίας.

Οι περισσότεροι κλέφτες το πιθανότερο είναι να μπουν και να βγουν από την οικία σε λιγότερο από 10 λεπτά. Έτσι, οτιδήποτε κάνουμε που θα συντελέσει στην καθυστέρηση του δράστη (δηλ. στην αύξηση του χρόνου των 10 λεπτών) θα προβληματίσει το δράστη για να ξανασκεφθεί εάν θα μπει ή όχι στη δικιά μας οικία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κάποιες απλές κινήσεις πρόληψης από την πλευρά του ιδιοκτήτη / ενοίκου.


Μέτρα προστασίας

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσεχθεί, είναι η πρόσβαση προς το εσωτερικό του σπιτιού να μην φαίνεται εύκολη.

  • Μια από τις πρώτες κινήσεις λοιπόν είναι να τοποθετηθούν αντιδιαρρηκτικά κουφώματα, στα ανοίγματα. Τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται ότι είναι κλειδωμένα, όταν φεύγουν ή κοιμούνται οι ένοικοι.
  • Στα παράθυρα που δεν είναι δρόμοι διαφυγής, μπορούν να τοποθετηθούν κάγκελα ασφαλείας. Ακόμη και τα μικρά παράθυρα όπως οι φεγγίτες ή τα παράθυρα των λουτρών χρειάζονται κλειδαριές και κάγκελα ασφαλείας.

Στις μονοκατοικίες δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαρρήκτες αδυνατώντας να ανοίξουν τις πόρτες ή τα παράθυρα, ανέβηκαν στην κεραμοσκεπή, αφαίρεσαν λίγα κεραμίδια και μπήκαν στην οικία από την πόρτα οροφής της σοφίτας. Εάν υπάρχει λοιπόν πόρτα στην σοφίτα, μέσω της οποίας μπορεί να υπάρχει πρόσβαση στην σκεπή, πρέπει αυτή η πόρτα να κατατάσσεται σε υψηλή κλάση ασφαλείας.


Σε κάθε τύπο κατοικίας διαφορετική προστασία

Ο σχεδιασμός και η τελική επιλογή της αντιδιαρρηκτικής προστασίας πρέπει να γίνεται ανάλογα με τον τύπο της κατοικίας:

  • Στις πολυκατοικίες είναι σημαντικό οι πόρτες εισόδου τόσο της πολυκατοικίας όσο και των διαμερισμάτων να ανήκουν σε μεγαλύτερη αντιδιαρρηκτική κατηγορία από τα κουφώματα. Γιατί η απόσταση των διαμερισμάτων από το έδαφος, στους υψηλότερους ορόφους, κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση από τα άλλα ανοίγματα.
  • Αντίθετα στις μονοκατοικίες ή στα διαμερίσματα ισογείου, θα πρέπει όλα τα κουφώματα να ανήκουν στην ίδια αντιδιαρρηκτική υψηλή κλάση. Γιατί είναι όλα τα ανοίγματα εκτεθειμένα με τον ίδιο τρόπο στον κίνδυνο παραβίασης. Ιδιαίτερα δε σε περίπτωση που το άνοιγμα είναι μπαλκονόπορτα ή και παράθυρο που απέχει λίγο από το έδαφος, γίνεται πολύ εύκολη η πρόσβαση και αυξάνεται ο κίνδυνος παραβίασης.


Κουφώματα

Το μεγάλο εύρος της τυπολογίας των κουφωμάτων που συναντάται συνήθως, μπορεί να ταξινομηθεί σε:

  • Παντζούρια που περιλαμβάνουν τις τυπολογίες ανοιγόμενων, συρόμενων και χωνευτών ή ρολά.
  • Τα κουφώματα που μπορεί να είναι μπαλκονόπορτες, παράθυρα ή σταθερά (δεν είναι δυνατό το άνοιγμά τους).


Ένα κούφωμα, όπως και τα ρολά και τα παντζούρια, αποτελείται από:

  • Τα εξαρτήματα που μέσω του κατάλληλου (ανάλογα με τις διαστάσεις του κουφώματος) αριθμού σημείων κλειδωμάτων, βελτιώνεται σημαντικά όχι μόνο η προστασία έναντι των παραβιάσεων, αλλά προσδίδουν και μεγαλύτερη ευχέρεια στην κίνηση του ιδίου του παραθύρου.
  • Τα τζάμια ασφαλείας που θα πρέπει να συνοδεύουν απαραίτητα τα αντιδιαρρηκτικά κουφώματα.
  • Την σταθερότητα της κάσας, ιδιαίτερα σε αντικαταστάσεις που παραμένει η ξύλινη κάσα.


Επικοινωνήστε μαζί μας ή επισκεφθείτε μας για περισσότερες πληροφορίες

Item added to cart.
0 items - 0.00