Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη

Μία από τις πόλεις της Ελλάδας που έχει ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά, είναι η Θεσσαλονίκη. Η γεωγραφική της θέση την κάνει να έχει ιδιαίτερο κλιματολογικό ενδιαφέρον από διάφορες απόψεις.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν παρατηρηθεί αρκετά περίεργα και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα καθ΄όλη τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Μέχρι και μήνα Απρίλιο έχει χιονίσει, ενώ τα καλοκαίρια οι Θεσσαλονικείς έχουν παρατηρήσει κατά καιρούς, αρκετά ισχυρές καταιγίδες.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη. Έτσι ώστε να κατανοήσετε γιατί το κλίμα της πόλης αυτής παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον…


Μεσογειακό κλίμα

Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη μπορεί να θεωρηθεί ως Μεσογειακό, αλλά εμπεριέχει και ηπειρωτικά χαρακτηριστικά. Η θερμοκρασία παρουσιάζει τις μεγαλύτερες τιμές της τον Ιούλιο και τις μικρότερες τον Ιανουάριο.

Το ετήσιο θερμομετρικό εύρος υπερβαίνει τους 20°C, ενώ κατά την ψυχρή εποχή εισβάλλουν απότομα πολύ ψυχρές αέριες μάζες και συχνά παγώνουν ποταμοί και λίμνες, ακόμα και ο Θερμαϊκός κοντά στις ακτές του.

Χαρακτηριστικές επίσης είναι οι ήπιες και ηλιόλουστες ημέρες, που παρατηρούνται περίπου στα μέσα του χειμώνα. Ο σχετικά μεγάλος αριθμός θερινών και τροπικών ημερών και η ελάττωση των βροχών το καλοκαίρι.


Θερμοκρασίες

Η μέση ετήσια θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται γύρω στους 16°C, η χαμηλότερη μέση θερμοκρασία (Ιανουάριος) γύρω στους 5,5°C και η υψηλότερη (Ιούλιος) γύρω στους 26,5°C.

Στο διάστημα του έτους, περίπου 140 ημέρες έχουν μέγιστη θερμοκρασία πάνω από τους 25°C και περίπου 70 ημέρες πάνω από τους 30°C, ενώ 107 είναι αίθριες και 73 νεφοσκεπείς.

Οι ώρες ηλιοφάνειας κυμαίνονται μεταξύ 2.400 και 2.600. Το ετήσιο ύψος βροχής κυμαίνεται γύρω στα 400-500 χιλιοστά, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά χαμηλότερο.

Η πιο μεγάλη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο αεροδρόμιο Μακεδονία ήταν στις 25 Ιουλίου 2007 και ήταν 47.2 βαθμούς Κελσίου. Ενώ η πιο χαμηλή θερμοκρασία, στον ίδιο σταθμό, ήταν -14 βαθμούς Κελσίου στις 26 Ιανουαρίου 1963.


Χιονοπτώσεις

Το χιόνι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να σημειωθεί ανά πάσα στιγμή από τις αρχές του Δεκεμβρίου, μέχρι και τα μέσα Μαρτίου (το 2003 είχε χιονίσει και μήνα Απρίλιο).

Όσο χιόνι φτάνει στο έδαφος συνήθως λιώνει μέσα σε λίγες ώρες. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις στον κανόνα, με τις ιστορικές χιονοπτώσεις του 1988, του 2001 και του 2017 να επαληθεύουν το γεγονός.


Άνεμοι

Στη Θεσσαλονίκη ο επικρατέστερος άνεμος είναι ο Βαρδάρης (βορειοδυτικός). Παρ’ όλα αυτά οι άνεμοι διαφέρουν, ανάλογα με τις εποχές του χρόνου.

  • Τον χειμώνα επικρατούν οι βόρειοι και βορειοδυτικοί άνεμοι, που έρχονται από την κοιλάδα του Αξιού (Βαρδάρης) και λιγότερο οι δυτικοί.
  • Την άνοιξη γίνονται συχνότεροι οι νοτιοδυτικοί (θαλάσσιες αύρες).
  • Το καλοκαίρι δεσπόζουν οι βόρειοι και οι νοτιοδυτικοί άνεμοι, που οφείλονται οι πρώτοι στο ρεύμα των ετησίων και οι δεύτεροι στη θαλάσσια αύρα.
  • Τον φθινόπωρο ελαττώνονται οι νοτιοδυτικοί, ενώ από τον Νοέμβριο κυριαρχούν και πάλι οι βόρειοι και οι δυτικοί.


Υγρασία

Ένας παράγοντας που έχει μεγάλη επίπτωση στο κλίμα της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις καιρικές συνθήκες της πόλης, είναι η υγρασία.

Είναι χαρακτηριστικό που όταν η υγρασία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι, τότε κάνει της αίσθηση της ζέστης ακόμα μεγαλύτερη. Ενώ όταν είναι σε υψηλά επίπεδα τον χειμώνα, κάνει την αίσθηση του κρύου ακόμα μεγαλύτερη.

Οι περιοχές που έχουν την περισσότερη υγρασία στη Θεσσαλονίκη είναι η Κρήνη, το κέντρο της πόλης, το λιμάνι, η περιοχή Ελαιώνες και η περιοχή Ντεπό. Κατά καιρούς, παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά υγρασίας και στην περιοχή της Μενεμένης και του Κορδελιού.


Το κλίμα είναι αυτό που επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό, τον καιρό στη Θεσσαλονίκη

Item added to cart.
0 items - 0.00