Συμβουλές για οικονομία στη θέρμανση

Στις εποχές που ζούμε, η εξοικονόμηση πόρων, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την «τσέπη» του καταναλωτή είναι πλέον επιβεβλημένη. Παρακάτω παραθέτουμε συμβουλές για οικονομία στη θέρμανση, που είναι πολύ απλές στην εφαρμογή τους, αλλά άκρως αποτελεσματικές.


Χρήσιμες συμβουλές

  • Μη κλείνετε την θέρμανση, χαμηλώστε έως 2°C τον θερμοστάτη. Είναι λάθος να ζητάμε να ζεσταθεί το σπίτι σε 30΄και να φτάσει η θερμοκρασία από τους 15°C στους 22°C. Αν έχουμε όλη μέρα τη θέρμανση στους 18-19°C και ζητήσουμε μόνο τις ώρες του απογεύματος 20°C ή 22°C, αυτό θα γίνει πολύ πιο εύκολα, πιο γρήγορα, με συνολικά πολύ μικρότερο κόστος καυσίμου.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά κλεισμένα. Χωρίς χαραμάδες από τις οποίες εισβάλει το κρύο. Η θερμότητα μπορεί να διαφύγει και από τα δάπεδα. Επίσης, χαλιά ή μοκέτες λειτουργούν ως μόνωση.
  • Κλείστε ρολά, παντζούρια και κουρτίνες το βράδυ. Την ημέρα ανοίξτε τα, ιδιαίτερα των δωματίων που έχουν προσανατολισμό προς τον ήλιο. Χρησιμοποιήστε «βαριές» κουρτίνες με πτυχώσεις τον χειμώνα. Κρατούν το κρύο έξω και τη ζέστη μέσα.


Ενίσχυση θέρμανσης μεμονωμένων χώρων

  • Εάν κάποιος χώρος του σπιτιού σας είναι πιο κρύος από το υπόλοιπο σπίτι, δεν χρειάζεται να ανάβετε περισσότερο την θέρμανση για όλο το σπίτι. Πρώτα ελέγξτε τι φταίει και αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι (π.χ. νέα κουφώματα, πόρτεςνέα τζάμια / υαλοπίνακες, ρολά με πολυουρεθάνη ή επιπλέον μόνωση) τότε είναι καλύτερη η χρήση μίας θερμάστρας. Αν μάλιστα έχει χρονοδιακόπτη, τότε μπορείτε να τη ρυθμίσετε με τέτοιο τρόπο ώστε ο χώρος να έχει την κατάλληλη θέρμανση, την κατάλληλη ώρα.
  • Φροντίστε ο απαραίτητος καθημερινός αερισμός των δωματίων, να είναι σύντομος και έντονος και όχι μεγάλης διάρκειας. Με αυτόν τον τρόπο, κρυώνει μόνο ο αέρας, αλλά όχι και ο εξοπλισμός του σπιτιού. Ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας μπορείτε να αφήνετε πόρτες και παράθυρα σε θέση ανάκλησης, για τον αερισμό και του υπόλοιπου σπιτιού.
  • Αντιμετωπίστε το πρόβλημα υγρασίας που είναι ένα φαινόμενο έντονο στη Θεσσαλονίκη. Ενεργοποιείστε κάθε ημέρα για μόλις 30′ την λειτουργία αφύγρανσης που έχει το κλιματιστικό σας (μικρή κατανάλωση – μέγιστη απόδοση θέρμανσης) ή χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες εμπορίου.
  • Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με βαριές κουρτίνες, καλύμματα ή έπιπλα. Μειώνετε σημαντικά την απόδοση τους. Τα θερμαντικά σώματα πρέπει να είναι ελεύθερα απ’ όλες τις πλευρές (ή τουλάχιστον από πάνω – panel) για πλήρη απόδοση. Προτιμήστε θερμαντικά σώματα νέας τεχνολογίας panel ή αλουμινίου, για περισσότερη οικονομία.


Επικοινωνήστε μαζί μας ή επισκεφθείτε μας για περισσότερες πληροφορίες

Item added to cart.
0 items - 0.00