Εξοικονομώ – Αυτονομώ και Lockdown

Όπως αναμενόταν, ο Πρωθυπουργός χθες ανακοίνωσε πως από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020, στις 6, η Ελλάδα μπαίνει σε γενικό lockdown, το οποίο θα κρατήσει μέχρι την 30η Νοεμβρίου. Κανείς βέβαια δε μπορεί να προδικάσει το τι θα ισχύσει από την 30η Νοεμβρίου και μετά, αν δηλαδή θα παραταθεί το lockdown ή αν θα επανεκκινήσει (με όποιο ρυθμό) η αγορά.

Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο όμως σύμφωνα με το οποίο θα έρθει η άρση του lockdown μετά από τρεις εβδομάδες, θα μπορέσει να ξεκινήσει το ήδη πολύπαθο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» την 30η Νοεμβρίου;


Υποβολή αιτήσεων

Ουσιαστικά, σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα, με την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τις υπόλοιπες περιφέρειες να ακολουθούν. Όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι εκκρεμότητες είναι αρκετές και σημαντικές. Με σημαντικότερη εξ αυτών την απουσία του τελικού οδηγού του προγράμματος, ο οποίος θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα άμεσα.

Επιπλέον, θα πρέπει άμεσα να εκδοθούν οι νέες οδηγίες χρήσης του πληροφοριακού συστήματος και να δοθεί η δυνατότητα εισόδου των συμβούλων έργου σε αυτό, με στόχο την εξοικείωση τους με το περιβάλλον του Π.Σ. και τον εντοπισμό ενδεχόμενων ελλείψεων και δυσλειτουργιών.

Αναφορικά δε με τις ελλείψεις και τα σημεία που χρήζουν διευκρινήσεων και τροποποιήσεων, έχει ήδη κατατεθεί πλήθος ερωτήσεων και επισημάνσεων στο helpdesk. Ενώ επιπλέον, δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας τα παραρτήματα του νέου προγράμματος.


Απαραίτητα δικαιολογητικά

Ενώ λοιπόν οι εκκρεμότητες είναι πολλές και σημαντικές, προέκυψε και το locκdown σε όλη τη χώρα. Σε περιβάλλον «αποκλεισμού» λοιπόν και εφόσον το επιτρέψουν οι λεπτομέρειες που θα συμπεριληφθούν στο ΦΕΚ της απόφασης για το lockdown, θα πρέπει:

  • Να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες και σύμβουλους έργου.
  • Nα πραγματοποιηθούν αυτοψίες, να συνταχθούν τα απαραίτητα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (αν δεν τροποποιηθούν τα παλαιότερα ΠΕΑ – άλλη μία σοβαρή εκκρεμότητα του ΥΠΕΝ).
  • Να ζητηθούν έγγραφα από δημόσιες υπηρεσίες (που αν και όπου λειτουργούν εξυπηρετούν αποκλειστικά πλέον με ραντεβού και πολλές φορές με μειωμένες εργάσιμες ημέρες υποδοχής κοινού).
  • Να καταρτιστούν προϋπολογισμοί βάσει προσφορών κλπ.

Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν στην ανάγκη για νέα αναβολή της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Το ζητούμενο για όλους (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ιδιοκτήτες και επαγγελματίες) είναι να τρέξει το πρόγραμμα χωρίς προβλήματα μεν, αλλά και με δίκαιο και ισότιμο τρόπο για όλους τους εμπλεκόμενους δε. Προστατεύοντας τους ταυτόχρονα από τους κινδύνους της πανδημίας.

Η απόφαση – για μία ακόμα φορά – είναι καθαρά πολιτική και είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόσφατο παρελθόν όμως με την παράταση για τα αυθαίρετα, μας απέδειξε πως η ηγεσία του Υπουργείου δεν θέλει να χαρακτηριστεί από αποφάσεις συνεχών παρατάσεων και αναβολών.

Μένει πλέον να δούμε αν η ανένδοτη στάση απέναντι στις αναβολές επικρατήσει για μία ακόμα φορά ή αν ο Υπουργός «βάλει νερό στο κρασί του» και μεταφέρει χρονικά την έναρξη του προγράμματος. Τρέχοντας παράλληλα και τις πολλές εκκρεμότητες που θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί προ πολλού. Ειδικά δε αν αναλογιστεί κανείς πως αρχικά η επίσημη έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα είχε τοποθετηθεί χρονικά στη προηγούμενη Δευτέρα…

– Διαβάστε επίσης: Τι είναι το «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον»

Πηγή

Item added to cart.
0 items - 0.00